mikä drone kannattaa ostaa?

Haluaisitko aloittaa droneharrastuksen, mutta et tiedä yhtään mistä lähteä liikkeelle? Millainen drone sopii aloittelijalle? Kiinnostaako ilmakuvaus, vai lentäminen enemmän?

Jos olet kiinnostunut dronevideoista tai -kuvista, mutta et halua käyttää runsaasti aikaa harjoitteluun, etkä sitoa pääomaa laitteisiin, pyydä Filmant tekemään kuvaukset puolestasi. Jos taas haet droneista uutta harrastusta, lue tämä pieni yhteenveto, niin olet jo askeleen lähempänä maalia.

Dronella lentäminen ja kuvaaminen on kiva harrastus, joka kasvattaa koko ajan suosiotaan. Kuluttajatason laitteillakin pystyy saamaan jo varsin hyvää kuvaa ja videota, ja rakentamisesta ja vauhdikkaammasta lentämisestä kiinnostuneille löytyy myös valtavasti vaihtoehtoja ja haasteita. Hyvin yleinen kysymys on, että millainen drone sopii aloittelijalle. Yksiselitteistä vastausta ei tietenkään ole, vaan ensin tulisi miettiä miltä suunnalta asiaa haluaa lähestyä. Oletko ensisijaisesti valokuvaaja tai videokuvaaja, vai kiinnostunut enemmän lentämisestä? Haluatko valmiin kokonaisuuden, vai nautitko rakentelusta? Omaatko aikaisempaa kokemusta esim. perinteisistä lennokeista?

Käydään ensin läpi muutamia kategorioita, joihin dronet voidaan jakaa, jotta tiedät mitä vaihtoehtoja on olemassa.

DJI PHANTOM 4 PRO

kuvausdronet

Ilmakuvat ja -video edellä

Kuvausdronet on suunniteltu maksimoimaan kuvan ja videon laatu. Tämä tarkoittaa, että niissä on kiinnitetty paljon huomiota dronen automatiikkaan, joka pehmentää dronen lentoratoja ja kääntelee kameraan kiinnitettyä niin sanottua gimbalia, jotta lopputuloksena olisi mahdollisimman vakaata ja sulavaa videota ja teräviä ilmakuvia. Halvemman pään laitteissa kameran optiikka ja kennon koko ovat vaatimattomampia, eikä kamerassa ole niin paljoa säätömahdollisuuksia. Esimerkiksi aukon tai herkkyyden (ISO) säätöä ei ole ollenkaan, vaan automatiikka yrittää tehdä niiden osalta parhaansa. Aloittelijalle tämä voi olla hyväkin asia, kun säädettävää on vähemmän, mutta edistyneempi harrastaja tai ammattilainen tarvitsee täydet manuaaliset säätömahdollisuudet.

Lentämisen osalta kuvausdronet ovat varmasti kaikkein helpoimpia koptereita. Niissä on gps, korkeus- ja kiihtyvyysanturit, sekä monesti jonkinlaiset törmäyksenestoanturitkin. Näiden avulla drone pysyy käytännössä paikoillaan, jos lennättäjä irrottaa sormet ohjaimen tikuista. Näin aloittelijankin on helppo hetkeksi rauhoittaa tilanne ja pohtia seuraavaa liikettä. Ilmakuvaa otettaessa voi samaten keskittyä kameran säätämiseen, kun dronen ilmassa pysymisestä ei tarvitse huolehtia. Kopteri osaa myös kompensoida laitteen koosta ja tehosta riippuen varsin kovankin tuulen vaikutuksen.

Kuvausdrone ostetaan nykyään pääsääntöisesti valmiina pakettina, ja niitä myydään monissa verkkokaupoissa ja kivijalkaliikkeissä. Kuvausdronessa on siis paljon sellaisia ominaisuuksia, jotka sopivat hyvin ensimmäistä dronea ostavalle. Kunnollisten laitteiden hinnat alkavat muutamasta satasesta, jatkuen ammattitason useiden tuhansien, tai jopa kymmenien tuhansien arvoisiin työkaluihin.

TINY WHOOPIT

Ketteryyttä pienessä paketissa

Nämä ovat droneista pienimmästä päästä ja ovat eniten lelun näköisiä. Osa niistä myös onkin lelun tasolla ja halvimmillaan hinnassakin puhutaan vain kympeistä. Tiny whoopien toisessa ääripäässä ovat äärimilleen viritetyt pikkuiset kilpalaitteet, joilla ajetaan sisätiloihin rakennettua rataa hurjaa vauhtia. Tiny whoopeissa ei yleensä ole gps-paikannusta ja aika turha se olisikin, kun laitteilla lennetään yleensä sisätiloissa. Myöskään korkeusantureita tai törmäysantureita ei ole, joten nämä dronet vaativat lentäjän jatkuvaa paimentamista. Laitteiden potkurit on yleensä suojattu runkorakenteen sisään, joten kovatkaan seinäkosketukset eivät yleensä aiheuta vaurioita.

Tiny whoopeissa on yleensä pieni kamera, jonka kuvaa lähetetään lentäjän silmillä oleviin laseihin. Dronea lennetään tällöin fpv (first person view) -tyylillä, jossa lentäjä on ikään kuin koneen kyydissä. Silloin oman kodin normaaleista asioista, kuten tuoleista ja käytävistä tuleekin hauskoja esteratoja kärpäsperspektiivistä katsottuna. Tiny whoopit sopivat hyvin aloittelijalle, sillä ne ovat edullisia ja niillä oppii hyvin dronen lentämistä, eivätkä ne aiheuta juurikaan vahinkoa itselleen tai ympäristölleen. Laitteen voi ostaa valmiina pakettina, tai esimerkiksi hankkimalla valmiin dronen ja ostamalla erikseen ohjaimen, fpv-lasit ja akkuja. Tässä linkissä Tiny whoop -kisailun hauskuutta videolla.

tyypillinen tiny whoop

Keskeneräinen cinewhoop

CineWHOOPIT

Ilmavaa videokuvausta

Cinewhoop on hieman suurempi kuin Tiny whoop ja se jaksaa kantaa parempaan videokuvaan pystyvää laitetta, joka on yleensä jokin 4K actionkamera. Cinewhoopinkin potkurit on koteloitu rungon sisään, joten sillä voi melko turvallisesti yrittää pienistäkin aukoista lentämistä. Cinewhoopin pääasiallinen tarkoitus on tuottaa sellaista elokuvamaista ilmavaa videota, jota perinteiset kuvausdronet eivät pysty tekemään. Katso NURK FPV:n näyte cinewhoop lentämisestä.

Cinewhoop vaatii Tiny whoopien tapaan aktiivista lentämistä, eikä siinä ole lentäjää avustavia antureita. Tiny Whoopien tapaan myös Cinewhoop lähettää videokuvaa lentäjän fpv-laseihin erillisestä fpv-kamerasta, eli dronessa on kaksi kameraa, lentämiseen ja kuvaamiseen. Hyvän videon aikaan saaminen vaatii lentäjältä kokemuksen tuomaa vakaata ohjaamista, jossa myös hyvin tehdyt dronen säädöt auttavat. Oleellista on myös, että actionkamerassa on hyvä kuvanvakautus, ja parhaaseen lopputulokseen päästään, jos käytetään sellaista kameraa, jonka videon voi vielä jälkikäteen vakauttaa ohjelmallisesti.

Cinewhoopin voi ostaa valmiina, mutta aika moni rakentaa sellaisen itse. Ensimmäisen dronen rakentaminen on jossain määrin työläs ja turhauttava projekti, mutta se palkitsee siinä vaiheessa, jos ja kun laitetta pitää korjata. Valmiin laitteen ostajalle korjaaminen voi olla hyvin hankalaa, kun ei oikein tiedä miten laite toimii. Tässä kannattaa siis punnita omaa osaamista ja kiinnostusta elektroniikan kanssa puuhasteluun. Rakentaminen on kivaa, mutta riskinä on, että mielenkiinto tai osaaminen loppuu kesken, eikä laite pääse koskaan ilmaan. Cinewhoopia käytetään sekä sisällä, että ulkona. Cinewhoop sopii jossain määrin aloittelijallekin, ainakin jos on aikaisempaa kokemusta jonkin radio-ohjatun laitteen lentämisestä. Ihan nollasta lähtiessä Tiny whoop olisi kenties helpompi tapa lähestyä asiaa. Vähintäänkin kannattaa ensin lentää tietokoneella drone-simulaattorilla, jotta ohjaamisesta pääsee vähän jyvälle.

Freestyle & racing dronet

Vauhtia ja voimaa, sekä taitoa

Yleisin kokoluokka näissä on 5”, joka tarkoittaa potkurien viiden tuuman halkaisijaa. Toki löytyy myös pienempiä ja suurempia, mutta tämä luokka on syystä suosittu, sillä kustannukset ovat järkeviä, mutta tehoa suhteessa painoon on varsin riittävästi. Racing dronet ja freestyle dronet ovat ulkoisesti aika saman näköisiä laitteita. Ne eroavat kuitenkin osavalintojen ja säätöjen osalta sen mukaan kumpaan käyttötarkoitukseen ne on rakennettu. Racing droneilla lennetään kilpaa kelloa tai muita lentäjiä vastaan, tarkoitusta varten rakennetulla radalla, jossa on portteja, lippuja ym. esteitä. Meno on erittäin vauhdikasta ja asiaan vihkiytymättömälle jo sen sivusta seuraaminen saattaa olla vaikeaa. Video dronekilpailusta

Freestyle dronet on rakennettu temppuilutarkoitukseen ja monesti kyydissä on actionkamera, jolla huikeat kieputukset saadaan tallennettua. Lentämiseen kuuluu sopiva riskinotto, jolla tarkoitan, että hienoimpia temppuja tiukoissa paikoissa yritettäessä, laitteista saattaa tulla hyvin nopeasti romua. Lentäminen tapahtuu yleensä varsin lähellä maata, ja esteinä hyödynnetään esim. puita, hylättyjä rakennuksia ja mitä vain, minkä läheltä tai läpi voi lentää näyttävästi. Näissä laitteissa ei ole mitään automatiikkaa ja räväkän luonteensa vuoksi eivät sovi aloittelijalle. Kuitenkin jos ensin harjoittelee tietokoneella simulaattorissa riittävän paljon, on mahdollista hypätä suoraan tämän luokankin puikkoihin. Dronet rakennetaan pääsääntöisesti itse, ja niitä myös joudutaan korjaamaan paljon. Laitteiden potkureita ei ole suojattu ja liike-energiaa ja kiihtyvyyttä on paljon, mikä tarkoittaa, että lentäjän on syytä ymmärtää vastuunsa.

Freestyle-drone, ohjain ja fpv-lasit

sama laite osuman jälkeen hieman avattuna

liidokki sähkömoottorilla

muut lentävät vempaimet

Kaikkea maan ja taivaan väliltä

Drone on tällä hetkellä hyvin muodikas lentolaite, mutta ei sovi unohtaa, että on myös monia muita hienoja radio-ohjattavia lentolaitteita. Perinteiset lentokoneen malliset lennokit ovat tietysti kaikille tuttuja, ja niiden parista löytyy monenlaista aina taitolennosta viimeisen päälle esikuvan mukaiseksi rakennettuihin mallilennokkeihin. Radio-ohjattujen helikopterien lentäminen on jossain määrin saman tyylistä kuin droneillakin, vaikka kyllä siinä paljon erojakin on. Se on samalla tavalla paljon lentotaitoa vaativaa, kuin esim. 5” freestyle dronen lentäminen.

Yksi laji ovat myös lentävät siivet, jotka ovat nimensä mukaisesti yksi v-mallinen siipi, jossa on esim. työntöpotkuri takana. Oma lukunsa ovat myös isot kiinteäsiipiset lentokoneet, joissa on drone-tyyliin paljon älyä kyydissä esim. autopilotin muodossa. Näitä voidaan käyttää esim. kartoitustehtäviin ja niiden lentoaika voi olla hyvin pitkä. Voimanlähteinä erilaisissa lennokeissa käytetään mm. kaksi- tai nelitahtimoottoreita, sähkömoottoreita potkurilla tai puhaltimella, sekä suihkumoottoreita. Erilaisiin lennokkeihin kannattaa tutustua mm. alan tapahtumissa ja esim. Youtubessa.

yhteenveto

Mikä siis aloittelijalle droneksi, ja mitä pitää tietää?

Olet aloittelija, etkä vieläkään oikein tiedä mikä kannattaisi ostaa ensimmäiseksi droneksi? Pohdi vielä ensimmäisen kappaleen kysymyksiä suhteutettuna näihin äsken esiteltyihin luokkiin.

Kuvausdronen ostaminen

Mikäli haet ensimmäistä kuvausdronea harrastuskäyttöön, pohdi ainakin DJI Mavic Miniä ja DJI Mavic Air 2:ta. Mini on edullinen, alkaen n. 400€ ja sen 2,7K kamera pystyy päivänvalossa yllättävänkin hyvään lopputulokseen. Sen suurin puute on ohjaus- ja videosignaalin heikko kantavuus, varsinkin kaupunkiolosuhteissa, missä on paljon wifi-verkkoja. Mini on myös kuuluisa siitä, että niitä on lähtenyt varsin paljon karkuteille. Mavic Air 2 olisi suositukseni uutta kuvauskopteria etsivälle aloittelijalle. Se maksaa jo tuplasti Miniin verrattuna, mutta on ominaisuuksiltaan huomattavasti parempi. Siinä ei ole vastaavia yhteysongelmia ja sen kamera on selvästi parempi.

Jos taas haet laitetta, jonka kuvat ja videot ovat hyödynnettävissä jo ihan ammattimaisestikin, kannattaa tutustua DJI Mavic 2 Pro ja DJI Phantom 4 Pro -laitteisiin. Niitä on käytetty monissa mainosvideoissa ja tv-tuotannoissakin, ja hinta on silti vielä kohtuullisella tasolla n. 1500-2000€ luokassa. Tästä ylöspäin mentäessä hintalappu alkaakin jo kasvaa merkittävästi, eikä varsinkaan harrastaja saa enää lisäeuroille kovin paljoa vastinetta. Hollywood-tuotannoissa toki 100 000€:n laitteetkin voivat olla perusteltuja. Mikäli olet tosissasi kuvausdronen hankkimisen kanssa, niin älä osta halpaa kopio-Mavicia. Kaikenlaiset Facebook-mainokset tyrkyttävät erilaisia Mavic-sarjan dronen näköisiä kopioita n. 50€ – 150€ hintaluokassa. Niilläkin voi kyllä vähän harjoitella, mutta niiden kuvanlaatu ja ominaisuudet ovat kuvauskäyttöön kelvottomia. 

FPV dronet

Jos lentäminen ja temppuilu ovat sinun juttusi, menee ensimmäisen dronen valinta Tiny whoopin tai Freestyle dronen suuntaan. Tiny whoop on näistä varmasti kivuttomampi tie, jossa ei tarvitse itse rakentaa, eivätkä hinta ja riskitkään vielä karkaa aloittelijalta liian kauas. Ethän välttämättä vielä tiedä, miten pitkälle innostus kantaa, niin ehkä ei heti kannata aloittaa vaikeimmasta päästä. Jos hankit Tiny whoopiin erilliset fpv-lasit ja ohjaimen, kannattaa toki miettiä, haluatko panostaa niihin hieman enemmän, jos aiot käyttää samoja myös tulevissa laitteissa. Mikäli hankit itse rakennettavan kokonaisuuden, on Youtube paras ystäväsi sen lentokuntoon saamiseksi. Laitteissa ei nimittäin yleensä tule mitään ohjeita mukana, vaan joudut opettelemaan jokaisen johdon kolvaamisen ihan itse. Tutustu ainakin gurun Joshua Bardwellin videoihin. Lentämiseen voi hakea inspiraatiota Mr Steelen videoista ja monipuolista droneviihdettä löytyy mm. Rotor Riotilta. Ehdottomasti kannattaa pyrkiä tutustumaan muihin lajin harrastajiin ja liittyä erilaisiin netin ryhmiin aiheesta. Jokin ylitsepääsemättömän tuntuinen asia rakentamisessa on todennäköisesti helposti voitettavissa, kun vain tietolähde löytyy.

Mistä ja milloin ostan?

Uusia droneja kannattaa tutkia eri verkkokaupoista. Erinomainen vaihtoehto voi olla myös käytetyn ostaminen. Hyvän käytetyn laitteen voi saada n. 1/3 – 2/3:lla uuden hinnasta. Kannattaa tutkia mm. tori.fi, sekä liittyä Facebookin droneryhmiin, niin saat näkemystä tarjonnasta. Suosittelen lämpimästi koelentämään käytetyn dronen ennen ostoa, tai ainakin niin, että myyjä esittelee sen toimintaa. Itse olen tosin kahdesti ottanut riskin ja ostanut postitse käytetyn kuvausdronen, mutta jokainen voi itse pohtia kyseisen riskin järkevyyttä. Toisessa tapauksessa pyysin myyjältä videokuvaa dronen lennosta, puhelimella kuvattuna, sekä dronen tallentamana, siten että kameraa käännellään ääriasentoihin ja dronea lennetään eri suuntiin, jolloin toiminnasta ja dronen olemassaolosta saa edes hieman varmuutta.

Droneja koskee sama kuin kaikkea muutakin elektroniikkaa, eli uusia ja parempia laitteita tulee tasaisesti markkinoille, ja aina on jotain parempaa nurkan takana. Nykyiset laitteet ovat kuitenkin jo hyvin pystyviä, ja joka tapauksessa se ostettu drone vanhenee muutamassa vuodessa, joten liian pitkäksi aikaa ei kannata jäädä vain odottelemaan, vaan aloittaa harrastaminen ja päivittää kalustoa taas sitten kun siltä alkaa tuntua.

Tärkeät asiat ostamisen jälkeen

Dronella lentäminen on ilmailua ja sitä koskevat melko tarkat säädökset. Tutustu siis dronesääntelyyn ja aloita se osoitteessa Droneinfo.fi. 2021 -vuoden alusta verkkotentin suorittaminen tulee pakolliseksi ja lisäksi lentotoiminnastasi riippuen myös luokkahuonetentti saattaa olla tarpeen. Lataa puhelimeesi Aviamapsin dronekartta ja opettele lukemaan sitä. Tarkasta aina ennen lentoa, voitko nousta ilmaan, ja mihin korkeuteen asti. Kirjoita tai teippaa droneen yhteystietosi.

Suurin osa droneista käyttää Li-Po -akkuja. On tärkeää oman turvallisuutesi ja akkujen käyttöiän vuoksi opetella niiden käyttöön liittyvät perusasiat. Väärin käytettynä akut voivat leimahtaa tuleen varsin näyttävästi, ja se on erityisen ikävää jos se tapahtuu yöllä nähdessäsi unia uusista droneseikkailuista. Tältä akkujen syttyminen näyttää. Videolla kerrotaan myös miten sen voi välttää.